Decizia C-284/23 a Curții se referă la interpretarea unor articole din Directiva 92/85/CEE, care are scopul de a proteja lucrătoarele gravide, cele care au născut recent sau care alăptează, în ceea ce privește securitatea și sănătatea la locul de muncă, mai exact la articolul 10 al acestei Directive, care prevede că lucrătoarele gravide, care au născut recent sau care alăptează nu pot fi concediate din motive legate de această stare (cu excepții bine justificate).
Curtea a analizat situația în care o lucrătoare gravidă nu a știut că este însărcinată în momentul în care a fost concediată și află acest lucru doar după ce a expirat termenul legal în care putea să conteste concedierea. Conform legii germane, dacă o lucrătoare vrea să conteste concedierea după acest termen, trebuie să facă o cerere specială pentru a justifica întârzierea, și are la dispoziție doar două săptămâni pentru a face acest lucru de la momentul în care a aflat de sarcină.
În urma analizei legalității acestei prevederi, Curtea a decis că Directiva trebuie aplicată astfel încât salariatele să își poată exercita în mod efectiv drepturile. Dacă cerințele legii naționale sunt prea dificile sau împovărătoare (de exemplu, un termen foarte scurt de doar două săptămâni pentru a introduce o astfel de cerere), acestea ar face ca drepturile prevăzute de directivă să fie foarte greu de pus în practică.