Din cutia de valori închiriată la o bancă au dispărut bunuri în valoare de 200.000 EUR.
Față de această situație, Tribunalul Prahova a reținut încălcarea de către bancă a clauzelor contractuale și a impus acesteia, pe lângă repararea prejudiciului material, și repararea prejudiciului moral, pe care instanța l-a evaluat la 10.000 EUR.
Conform situației de fapt relatate în cuprinsul hotărârii, victima depozitase în cutia de valori bunuri în valoare de 200.000 EUR. Acestea au dispărut din cauza neglijenței unității bancare.
Tribunalul Prahova a reținut încălcarea obligațiilor contractuale de către unitatea bancară, încălcare ce a dus la dispariția bunurilor în valoare de 200.000 EUR depozitate în cutia de valori. Instanța a limitat însă răspunderea unității bancare la 40.000 EUR, restul prejudiciului fiind constituit din bani cash în valută, a căror depozitare în cutia de valori era interzisă prin contract. În privința acestor sume cash în valută, unitatea bancară a fost absolvită de răspundere.
Pentru stabilirea prejudiciului moral, Tribunalul a ținut cont de jurisprudența Înaltei Curți de Casație și Justiție, care a stabilit că în materia daunelor morale nu există criterii precise de stabilire a valorii, fiind necesară o evaluare complexă a aspectelor în care vătămările se exteriorizează.
Printre criteriile avute în vedere pentru stabilirea cuantumului prejudiciului moral sunt amintite consecințele negative suferite pe plan fizic și psihic, intensitatea cu care au fost percepute consecințele vătămării, măsura în care i-a fost afectată persoanei situația familială, profesională sau socială.
De asemenea, se sugerează că instanța trebuie să găsească echilibrul între prejudiciul suferit și despăgubiri, pentru a nu ajunge în situația unei îmbogățiri fără justă cauză, evitând totodată oferirea unei reparații strict simbolice.
(link)