Judecătoria Sectorului 1 București a reținut că nu orice hotărâre judecătorească care constată o creanță necontestată justifică emiterea unui certificat de titlu executoriu european. În contextul în care debitorul a contestat activ creanțele în toate etapele procesului – la instanța de fond, apel și recurs – hotărârile judecătorești pronunțate împotriva sa nu se califică pentru certificarea ca titluri executorii europene.
Instanța a reținut că legislația Uniunii Europene permite certificarea hotărârilor judecătorești drept titluri executorii europene doar pentru creanțele necontestate. În același timp, noțiunea de „creanță necontestată” a fost definită de Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Mai exact, această noțiune include, printre altele, și situațiile în care un creditor a obținut o hotărâre judecătorească împotriva unui debitor care nu a contestat natura și valoarea creanței. Omisiunea de a contesta echivalează cu o lipsă de acțiunea din partea debitorului (fie prin neprezentarea la ședință, fie prin ignorarea invitației instanței de a formula apărări în scris).
Ori, în contextul în care debitorul a contestat activ creanțele în toate etapele procesului – prin depunerea întâmpinărilor și exercitarea căilor de atac – nu se poate discuta despre existența unor creanțe necontestate, care să justifice eliberarea unor certificate de titluri executorii europene.