Potrivit unui proiect de ordonanță de urgență, procedura de acces a cetățenilor străini pe piața forței de muncă din România ar putea fi fluidizată, în contextul în care contingentul de lucrători străini a fost dublat față de anul trecut (i.e., pentru 2022 a fost aprobat un contingent de 100.000 lucrători străini), precum și ținând cont de faptul că, în prezent, procedurile aferente emiterii diferitor permise/avize necesare desfășurării atribuțiilor în baza unui contract de muncă în România sunt deosebit de birocratice și îndelungate.
Pentru a concilia cererea cu oferta de locuri de muncă, prin proiectul de OUG sunt propuse anumite modificări legislative având ca scop principal facilitatea angajării lucrătorilor proveniți din afara granițelor.
În concret, modificările preconizate se referă la:
- modificarea OG nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României, în sensul creării posibilității de depunere a solicitărilor de eliberare a avizelor de angajare ori detașare la oricare dintre birourile teritoriale pentru imigrări ale Inspectoratului General pentru Imigrări, iar nu doar la formațiunea teritorială a Inspectoratului General pentru Imigrări în a cărei rază de competență își are sediul angajatorul/ beneficiarul prestării de servicii, cum se întâmplă în prezent.
- modificarea OUG nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România în ceea ce privește termenul în care străinul poate solicita eliberarea vizei de lungă ședere pentru angajare în muncă, de la data obținerii de către angajator a avizului de angajare, care ar urma sa fie prelungit de la 60 de zile la 180 de zile.
Nota. Daca vor fi aprobate formal prin adoptarea OUG, aceste modificări nu vor impacta, cel puțin pentru moment, și situația cetățenilor ucraineni care doresc să fie încadrați în muncă pe teritoriul României, având în vedere că aceștia beneficiază de o serie de facilități și derogări impuse de contextul conflictual actual (cum ar fi scutirea de obținerea avizului de angajare) – pentru mai multe detalii privind angajarea cetățenilor ucraineni puteți consulta articolul publicat pe această temă, ce poate fi accesat aici.