În contextul necesității transpunerii Directivei (UE) 2019/1158 privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată a părinților și îngrijitorilor, a fost adoptată Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 117/2022 prin care a fost modificată semnificativ Legea nr. 210/1999 a concediului paternal, atât prin prisma duratei efective a concediului, cât și a condițiilor de acordare. În esență:
- Durata concediului paternal plătit a fost majorată de la 5 zile lucrătoare la 10 zile lucrătoare;
- Totuși, în ce privește zilele suplimentare acordate taților care au absolvit un curs de puericultură, durata concediului paternal va putea fi majorată doar cu 5 zile lucrătoare, față de 10 zile lucrătoare cum era prevăzut anterior.
- Tații care au absolvit un curs de puericultură vor putea beneficia de aceste 5 zile lucrătoare suplimentare pentru fiecare copil nou-născut, pe baza atestatului de absolvire (indiferent când a fost obținut), în timp ce până acum acest beneficiu putea fi acordat o singură dată;
- Durata concediului paternal acordat tatălui aflat în serviciu militar a fost majorată la 10 zile lucrătoare, față de 7 zile calendaristice, cât era prevăzut anterior.
Printre modificările aduse de OUG nr. 117/2022 se mai numără și crearea unui cadru anti-discriminatoriu în ceea ce îi privește pe tații care vor să acceseze acest drept. Astfel a fost reglementat expres faptul că la încetarea concediului paternal, lucrătorului i se aplică prevederile art. 10 alin. (8) din Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de șanse și de tratament între femei şi bărbați, beneficiind de condiții care nu îi sunt mai puțin favorabile, precum și de orice îmbunătățire a condițiilor de muncă la care ar fi avut dreptul dacă nu ar fi efectuat concediul. De asemenea, a fost interzisă expres aplicarea unui tratament mai puțin favorabil tatălui care a solicitat sau a efectuat concediul de paternitate.
Mai mult, a fost introdusă interdicția expresă de a înceta raporturile de muncă ale salariatului care se află în concediu paternal, cu excepția situației în care încetarea intervine ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului;
Nu în ultimul rând, o alta noutate adusă de OUG nr. 117/2022 constă în reglementarea expresă a obligației angajatorului de a informa angajații despre dreptul la concediu paternal, nerespectarea acestei obligații putând fi sancționată cu amenda contravențională cuprinsă între 4.000 și 8.000 RON.