Ordonanța militară nr. 4/2020 prevede măsuri aplicabile conducătorilor de autovehicule de transport marfă aplicabile începând cu data de 31 martie 2020 care sunt de asemenea de interes și pentru companiile care își desfășoară activitatea în domeniul transporturilor.
Potrivit Ordonanței militare anterior menționate, conducătorii de autovehicule de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone sunt obligați ca la momentul finalizării unei curse și intrării în România să completeze o declarație pe proprie răspundere prin care să își exprime opțiunea cu privire la măsurile de izolare/carantinare dispuse de către autoritățile publice în vederea diminuării riscului răspândirii COVID-19.
Așadar, în perioada dintre curse conducătorii de autovehicule de marfă optează pentru carantinare/izolare pentru o perioadă de nu mai mult de 14 zile pentru una dintre următoarele modalităţi de protecţie împotriva răspândirii COVID-19:
- carantinarea în spaţii puse la dispoziţie de către angajator;
- izolarea la domiciliu împreună cu toate persoanele cu care locuiesc/se gospodăresc sau singuri, în alt spaţiu locativ disponibil;
- carantinarea la cerere, în spaţiile puse la dispoziţie de autorităţile administraţiei publice, cu suportarea cheltuielilor aferente carantinării.
De asemenea, cerințele anterior menționate se aplică în mod corespunzător şi piloţilor de aeronave şi personalului navigant.
Perioada de nu mai mult de 14 zile între curse impusă conducătorilor de autovehicule de transport marfă a generat o serie de neclarități companiilor a căror activitate implică transportul mărfurilor.
În acest context, în deschiderea uneia dintre ședințele de Guvern susținute la 30 martie 2020, Primul ministru Ludovic Orban a adus clarificări cu privire la obligațiile conducătorilor autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone privind perioada de nu mai mult de 14 zile de carantinare/izolare obligatorie între cursele efectuate.
Astfel, declarațiile Primului ministru au adus următoarele clarificări:
- Ordonanța militară prevede o perioada de izolare/carantinare de până la 14 zile, iar nu pe o perioadă de 14 zile;
- Perioada de izolare/carantinare începe să curgă din momentul reîntoarcerii șoferului în țară până la plecarea în următoarea cursă;
- Perioada efectivă de izolare/carantinare este perioada necesară și efectivă până la plecarea în următoarea cursă, deci poate să fie de 24 de ore, 48 de ore, o zi, două zile, trei zile, de la caz la caz, până la plecarea în următoarea cursă;
- Șoferul nu este împiedicat să plece în cursă imediat după revenirea din cursă;
- Transportul de marfă este vital pentru funcționarea economiei și obiectivul Ordonanței militare nu este acela de a împiedica economia să funcționeze, ci de a preveni răspândirea COVID-19.
De asemenea, îndrumări privind domeniul transporturilor au fost emise și la nivel european prin comunicări emise de către Comisia Europeană (i.e., Comunicarea Comisiei 2020/C96 I/01 din 23.03.2020 și Comunicarea Comisiei 2020/C2051 din 30.03.2020) potrivit cărora Statele Membre ar trebui să renunțe la restricțiile de călătorie și carantină obligatorie pentru lucrătorii din transporturi care nu prezintă simptome (mai multe detalii pot fi găsite prin accesare următorului link:https://ec.europa.eu/transparency/regdoc/index.cfm?fuseaction=list&coteId=3&documentType=COMMUNICATION_FROM_COMMISSION&version=ALL).
În concluzie, având în vedere cele de mai sus, companiile care desfășoară activități în domeniul transporturilor pot avea în vedere posibilitatea conducătorilor de autovehicule de marfă de a alege orice perioada de carantina/autoizolare de până la 14 zile ca fiind în conformitate cu Ordonanța militară nr. 4/2020.
În acest sens, pentru a nu afecta desfășurarea activității de transport și a permite funcționarea optimă a economiei, companiile de transport și angajații acestora se pot orienta către interpretarea termenului de până la 14 zile de izolare/carantinare între curse ca fiind perioada de odihnă necesară conducătorilor de autovehicule de marfă reglementată prin legislația specială sau prin alte reglementări interne ale respectivelor companii de transport.