CJUE a fost sesizată de către instanță germană cu o cerere de decizie preliminară privind eliminarea referințelor de către operatorul motorului de căutare, la cererea solicitantului. Doi administratori ai unui grup de societăți au solicitat Google să dezindexeze rezultatele unor căutări efectuate după numele lor, susținând că acestea ar conține informații inexacte. De asemenea, aceștia au solicitat și eliminarea fotografiilor ce îi reprezentau și apăreau afișate sub forma de imagini de previzualizare. Google a refuzat să dea curs acestor solicitări. Interpretând dispozițiile Regulamentul (UE) 2016/679, CJUE a decis că operatorul motorului de căutare este obligat să admită cererea de dezindexare în cazul în care solicitantul prezintă elemente de probă pertinente și suficiente, apte să îi susțină cererea și care stabilesc caracterul vădit inexact al informațiilor care figurează în conținutul indexat. Solicitantul nu este obligat să prezinte o hotărâre judecătorească obținută împotrivă editorului site-ului internet în cauză. Spre deosebire de referințele la articole, în ceea ce privește afișarea fotografiilor sub formă de imagini de previzualizare („thumbnailsˮ), CJUE menționează că trebuie să se țină seama de valoarea lor informativă independenta, fără a lua în considerare contextul publicării lor pe pagina de internet de unde sunt extrase. Totuși, dacă ele sunt legate de o referință care a fost dezindexată, ele ar trebui la rândul lor eliminate.
Doi administratori ai unui grup de societăți de investiții au solicitat Google să dezindexeze rezultatele unei căutări efectuate după numele lor. Rezultatul acestor căutări conținea linkuri către anumite articole care prezentau în mod critic modelul de investiții al grupului. Aceștia au arătat că articolele respective conțineau afirmații inexacte. De asemenea, ei au solicitat ca fotografiile care îi reprezintă, afișate sub formă de imagini de previzualizare („thumbnailsˮ), să fie eliminate din lista rezultatelor unei căutări de imagini efectuate după numele lor. Aceasta listă nu prelua elementele din contextul publicării fotografiilor de pe pagina de internet indexată, contextul inițial al publicării imaginilor nefiind nici indicat, nici vizibil în alt mod cu ocazia afișării imaginii de previzualizare. Google a refuzat să dea curs acestor cereri, făcând trimitere la contextul profesional în care se înscriau articolele și fotografiile respective și invocând faptul că nu avea cunoștință dacă informațiile cuprinse în articole erau exacte sau nu. Curtea a decis, cu privire la indexarea articolelor, că nu este necesară prezentarea unei decizii a unei instanțe, dar solicitantul trebuie să facă dovada caracterului vădit inexact.
Curtea adaugă și o obligație pentru operatorul motorului de căutare: dacă nu consideră că informațiile sunt vădit inexacte și solicitantul inițiază o procedură judiciară sau administrativă pentru a dovedi caracterul lor inexact, operatorul trebuie să includă în rezultatele căutării și un avertisment cu privire la existența acestei proceduri.
Cu privire la thumbnails, Curtea reține că extragerea acestora de pe paginile unde sunt încărcate inițial și afișarea lor separată în cadrul unei căutări de imagini reprezintă o căutare independentă de cea a paginii de origine, utilizatorul putând urmări identificarea numai a imaginilor. Cu toate acestea, dacă cererea de dezindexare a paginii de origine este admisă, afișarea sub formă de thumbnails a fotografiilor cuprinse în aceasta ar trebui să fie eliminată. În caz contrar, efectul util al dezindexării paginii de origine ar fi compromis din moment ce utilizatorii de internet ar continua să aibă acces, prin linkul pe care thumbnails îl conțin, la integralitatea acesteia.