În data de 29 iunie 2021, Camera Deputaților, în calitate de cameră decizională, a adoptat Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 36/2021 (i.e., reglementarea semnăturii electronice în domeniul relațiilor de muncă). Proiectul urmează să fie trimis la promulgare, în măsura în care Curtea Constituțională nu va fi sesizată cu critici de neconstituționalitate.
Principala modificare constă în eliminarea cerinței ca semnătura electronică să fie însoțită de marca temporală și sigiliul calificat al angajatorului. Astfel, legiuitorul flexibilizează cerințele pentru semnarea electronică a documentelor, în vederea diminuării costurilor angajatorilor pentru folosirea semnăturii electronice și încurajarea folosirii acestei modalități de semnare a documentelor de muncă.
De asemenea, se introduce obligația expresă a organelor de control de a accepta, în cadrul acțiunilor de verificare și control, contractele individuale de muncă/ actele adiționale, precum și înscrisurile/ documentele din domeniul relațiilor de muncă/ SSM încheiate în format electronic, fără a le solicita și în format letric. Autoritățile (i.e., ITM) vor putea solicita transmiterea documentelor semnate electronice anterior efectuării controlului.
O altă modificare este adusă Legii nr. 319/2006 a securității și sănătății în muncă, urmând să fie precizată expres posibilitatea angajatorilor de a efectua instruirile SSM și online. Și în acest caz, dovada instruirii va putea fi semnată electronic fără a mai fi necesare marca temporală și sigiulul electronic al angajatorului.
În final, va fi reglementată deductibilitatea pentru determinarea rezultatului fiscal a cheltuielilor efectuate de angajatori pentru achiziționarea de semnături electronice pentru angajați.