Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus cu caracter obligatoriu că înstrăinarea posesiei asupra terenurilor situate în extravilan nu necesită respectarea dreptului de preempțiune.
Analiza clarifică dispozițiile Legii nr. 17/2014 ce reglementează înstrăinarea dreptului de proprietate asupra terenurilor situate în extravilan, arătând că transferul posesiei nu are același regim ca transferul proprietății
Prin Decizia nr. 58 din 3 octombrie 2022, Înalta Curte de Casație și Justiție, prin completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, a analizat dispozițiile Legii nr. 17/2014 pentru a stabili dacă acestea sunt sau nu aplicabile înstrăinării posesiei asupra terenurilor situate în extravilan.
Pentru a înțelege decizia Înaltei Curți, este necesară mențiunea că posesia diferă de proprietate. Astfel, posesia este doar exercitarea în fapt a prerogativelor asupra unui bun și ea poate fi obținută prin mai multe tipuri de operațiuni juridice.
Având în vedere această diferență fundamentală dintre posesie și proprietate, Înalta Curte a decis că pentru înstrăinarea posesiei, prin diferite operațiuni juridice, nu este necesară respectarea dreptului de preempțiune, atâta timp cât proprietatea rămâne la cel ce înstrăinează posesia.
(link)