Curtea de Justiție a Uniunii Europene a pronunțat de curând o decizie prin care extinde protecția recunoscută de legislația europeană titularilor de mărci, limitând drastic posibilitatea producătorilor de piese de schimb de a aplica un semn identic sau similar cu această marcă pe piesele de schimb comercializate și destinate a fi integrate în produsele comercializate de titularul mărcii.
În concret, pornind de la practica unui producător de piese de schimb pentru autovehicule Audi de a oferi spre vânzare, fără consimțământul Audi, grile de radiator pentru aceste autovehicule, grile care conțin un element conceput pentru fixarea siglei care reprezintă această marcă și a cărui formă este identică sau similară cu marca Audi, Curtea a statuat că această utilizare este susceptibilă de a aduce atingere funcțiilor mărcii.
Curtea a menționat că nu orice utilizare a mărcii în acest mod este interzisă, fiind exclusă ipoteza utilizării unei mărci de către un terț pentru a desemna sau a menționa produse sau servicii ca fiind cele ale titularului acestei mărci, atunci când această utilizare este necesară pentru indicarea destinației unui produs comercializat de acesta. În acest caz, utilizarea este permisă de lege și nu poate fi interzisă de titularul mărcii, conform Regulamentului 2017/10001.
Situația la care se referă decizia și care era incidentă în speță are în vedere faptul că alegerea formei acestui element nu era absolut necesară, ci a fost ghidată de voința de a comercializa o grilă de radiator care seamănă într‑un mod cât mai fidel posibil cu grila de radiator originală a producătorului autovehiculelor în cauză. Din perspectivă procesuală, CJUE a mai stabilit că verificarea posibilei încălcări a drepturilor titularului mărcii în aceste cazuri este de competența instanțelor naționale.