În ceea ce privește evaluarea probelor în domeniul concurenței, printr-o decizie recentă, Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit că este esențială adoptarea unei perspective holistice în aprecierea probatoriului, o metodă consacrată și dezvoltată de instanțele europene.
Această abordare presupune analiza probelor în contextul general al întregii proceduri investigate, în lumina practicilor judiciare europene care recunosc importanța identificării unui „corp comun de dovezi incriminatorii solide”.
Astfel, decizia instanței a evidențiat standardul european pentru evaluarea probelor în dreptul concurenței, accentuând faptul că, deși anumite probe individuale, analizate separat, pot să nu îndeplinească criteriile stricte singure, colectiv ar trebui să susțină afirmațiile în mod satisfăcător.
Această abordare oferă autorităților de concurență libertatea de a-și exercita judecata în evaluarea probelor, concentrându-se în primul rând pe credibilitatea acestora, cu respectarea principiilor corectitudinii și prezumției de nevinovăție.
Decizia ÎCCJ reprezintă așadar un punct important în dezvoltarea jurisprudenței referitoare la evaluarea probelor în domeniul concurenței.