Potrivit unui comunicat al Inspecției Muncii, aceasta va verifica în perioada următoare măsura îndeplinirii de către angajatori a obligațiilor reglementate prin OUG nr. 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în munca care reglementează o serie de măsuri minimale de ameliorare a condițiilor de muncă. Potrivit aceluiași comunicat, în cazul în care constată încălcări de la aceste norme de protecție, se vor putea aplica amenzi contravenționale de la 1.500 la 2.500 RON.
În perioadele cu temperaturi ridicate extreme (i.e., care depășesc +37°C sau care, corelate cu condiții de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel), angajatorii au obligația de a asigura următoarele măsuri minimale:
- pentru ameliorarea condiţiilor de muncă: (a) reducerea intensitatii şi ritmului activităţilor fizice; (b) asigurarea ventilației la locurile de muncă; (c) alternarea efortului dinamic cu cel static; (d) alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.
- pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor: (a) asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoana/schimb; (b) asigurarea echipamentului individual de protecţie; (c) asigurarea de duşuri.
In situația în care angajatorii nu pot implementa măsurile enumerate mai sus, de comun acord cu reprezentanții sindicatelor/reprezentanții aleși ai salariaților, se va putea modifica programul de lucru (i.e., prin reducerea duratei zilei de lucru, eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru, întreruperea colectivă a lucrului), urmând ca timpul liber astfel acordat fie să se recupereze în următoarele 6 luni, fie să conducă la o reducere proporțională a drepturilor salariale.