Într-o speță recentă, CJUE s-a pronunțat asupra aplicabilității interdicțiilor prevăzute în Directiva 2000/78/CE de creare a unui cadru general în favoarea egalității de tratament în ceea ce privește încadrarea în muncă și ocuparea forței de muncă („Directiva”). Astfel, CJUE a considerat că interdicțiile prevăzute în Directivă se opun unei reglementări naționale care exclud de la protecția împotriva discriminărilor refuzul de a încheia sau de a reînnoi un contract care are ca obiect prestarea anumitor servicii în cadrul exercitării unei activități independente, pe motiv de orientare sexuală a persoanei în cauză.
Curtea a amintit că termenii „încadrare în muncă”, „activități nesalariate” și „muncă”, care figurează la articolul 3 alineatul (1) litera (a) din Directiva 2000/78(3), trebuie înțeleși în sens larg. Astfel, Directiva 2000/78 are vocația de a acoperi o gamă largă de activități profesionale, inclusiv cele desfășurate de lucrători care desfășoară o activitate independentă în vederea asigurării subzistenței lor.
În continuare, în ceea ce privește interpretarea articolului 3 alineatul (1) litera (c) din Directiva 2000/78(5), Curtea a subliniat că noțiunea „condiții de încadrare și de muncă” care figurează în acesta, având în vedere obiectivul acestei directive, vizează, în sens larg, condițiile aplicabile oricărei forme de activitate salariată și nesalariată, indiferent de forma juridică sub care este exercitată această activitate.