Conform unei propuneri legislative înregistrate recent la Senat, se propune ca angajații din sectorul privat să beneficieze de vouchere de vacanță acordate din fondurile statului. La acest moment, voucherele de vacanță se acordă din bugetul de stat angajaților din sectorul public, în timp ce în sectorul privat angajatorii le pot acorda salariaților în limita unui plafon de cel mult 6 salarii minime pe economie pentru un salariat în decursul unui an fiscal, acestea beneficiind în anumite condiții de un regim fiscal avantajos (deductibilitate limitată, scutire de la contribuții sociale).
Mecanismul propus presupune că angajații vor putea opta pentru vouchere de vacanță printr-o declarație pe proprie răspundere la angajator. Un angajat cu mai multe contracte de muncă ar putea beneficia de vouchere de vacanță de la un singur angajator. Angajatorii din sectorul privat ar urma să depună, până la 31 ianuarie, la administrația județeană de finanțe publice din raza sediului social, o listă a salariaților care vor beneficia de vouchere de vacanță, însoțită de declarațiile de proprie răspundere primite de la acei angajați. Nedepunerea sau depunerea cu întârziere a acestei liste de către angajator ar urma să fie sancționată contravențional. Mai departe, sumele corespunzătoare voucherelor de vacanță ar urma să se aloce anual, din bugetul de stat, din sumele reprezentând impozit pe venit plătit de fiecare angajat. În 5 zile de la primirea sumelor în cont, angajatorii ar urma să vireze sumele către unitățile emitente de vouchere de vacanță cu care au încheiate contracte, care vor transfera beneficiarilor valoarea nominală a voucherelor de vacanță.
Propunerea legislativă se află într-o etapă incipientă a parcursului legislativ, fiind necesar să fie votată în ambele camere ale Parlamentului.