Conform unei propuneri legislative înregistrate la Senat în data de 25 mai 2022, Codul muncii ar putea fi modificat în sensul introducerii a două specii de contract de muncă: (i) contractul de muncă „la cerere” și (ii) contractul de muncă cu mai mulți angajatori (i.e., shared employees).
a) Contractul de muncă „la cerere”
Acest contract ar urma să presupună prestarea activității pentru angajator exclusiv la cererea acestuia, în zilele și intervalul orar stabilite de angajator, sub condiția informării prealabile a salariatului despre aceste zile/intervale cu cel puțin două zile lucrătoare înainte. Această informare ar putea fi făcută inclusiv prin e-mail sau mesaje. Totuși, angajatorul va trebui să garanteze salariatului „la cerere” salariul aferent unui număr de cel puțin 32 de ore/lună, iar acest tip de contract de muncă va putea fi utilizat doar în anumite domenii, spre exemplu în publicitate și agricultură.
b) Contractul de muncă cu mai mulți angajatori (shared employees)
Acest contract ar urma să presupună că salariatul va lucra, pentru același tip de activitate care implică exercitarea acelorași atribuții, pentru mai mulți angajatori din același grup de întreprinderi. Obligația de a acorda salariatului „partajat” drepturile aferente relației de muncă ar urma să revină angajatorului care exercită controlul asupra celorlalți angajatori din grup care au semnat contractul de muncă, însă angajatorii vor răspunde în solidar pentru aceste drepturi, obligațiile urmând să poată fi îndeplinite de oricare dintr ei. Un astfel de contract de muncă ar putea avea un impact uternic asupra activității grupurilor locale/multinaționale de societăți, în special din perspectiva unor funcții necesare la nivelul întregului grup, precum contabilitate, juridic, protecția datelor personale, servicii IT etc.