Modificarea și completarea normelor metodologice de aplicare a Ordonanței de Urgență nr. 111/2010 se impunea în contextul intrării în vigoare a Ordonanței de Urgență nr. 164/2022 care a adus o serie de modificări legislației cadru. Deși normele metodologice ar fi trebuit adoptate în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței, acestea au fost puse în discuție abia în luna aprilie.
Potrivit proiectului de hotărâre de guvern, vor fi detaliate prin normele de punere în aplicare o serie de instituții reglementate de legislația principală, precum:
- Extinderea perioadei netransferabile de concediu în cazul părintelui care nu a solicitat concediul inițial (i.e., de la cel puțin o lună la cel puțin două luni);
- Situația în care în perioada inițială de acordare a indemnizației pentru creșterea copilului și/sau a stimulentului de inserție se nasc unul sau mai mulți copii;
- Totalizarea perioadelor de activitate profesională realizate în alte state membre ale Uniunii Europene ori în alte state în care se aplică prevederile Regulamentului (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială ale Regulamentului (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială, denumit în continuare Regulament de aplicare.