Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât ca lipsa mențiunilor dintr-o decizie de impunere cu privire la calea de atac, la termenul în care aceasta poate fi exercitată sau la instanța competentă se sancționează cu nulitatea relativă a actului administrativ-fiscal. Caracteristica nulității relative în această materie este că se poate recunoaște doar dacă se dovedește că lipsurile au produs o vătămare părții.
În cadrul unei cereri de chemare în judecată formulată împotriva organului fiscal, o societate a solicitat anularea unor decizii de impunere, susținând că lipsa mențiunii în decizia de impunere a căii de atac, a termenului în care aceasta poate fi exercitată și a instanței competente atrage nulitatea absolută a decizie de impunere.
Cu toate acestea, ICCJ a reținut că aceste mențiuni enumerate în art. 211 alin. (4) C.proc.fisc. nu sunt prevăzute sub sancțiunea nulității absolute. Astfel, încălcarea acestor dispoziții legale conduce la o nulitate relativă a actului administrativ-fiscal.
Nulitatea relativă produce efecte doar dacă se probează existența unei vătămări cauzate părții care o invocă. Or, partea este cea care a intentat acțiunea în anulare la instanța competentă, în termenul legal și, prin urmare, nu a suferit nicio vătămare cauzată de lipsa acestor mențiuni din decizie.