Conform directivei aprobate de Parlamentul European, care va avea un termen de transpunere de doi ani de la data intrării în vigoare, reglementează obligații pentru statele membre ale Uniunii Europene în legătură cu salariile minime pe economice.
Statele vor trebui să definească criteriile care să asigure că valoarea salariile minime legale este adecvată. Aceste criterii trebuie setate într-un mod stabil și clar, iar acestea vor trebui să includă cel puțin următoarele elemente: (i) puterea de cumpărare a salariilor minime legale, prin raportare la costul vieții și contribuția impozitelor și a prestațiilor sociale; (ii) nivelul general al salariilor brute și distribuția acestora; (iii) rata de creștere a salariilor brute; (iv) evoluțiile la nivelul productivității muncii. Vor trebui utilizate valori de referință orientative, precum cele utilizate în mod obișnuit la nivel internațional (i.e., 60% din salariul mediu brut), pentru a ghida evaluarea gradului de adecvare al salariilor minime legale în raport cu nivelul general al salariilor brute. De asemenea, statele vor trebui să ia măsuri pentru a asigura actualizarea periodică și în timp util a salariilor minime legale, cu scopul de a menține gradul de adecvare a acestora.
Directiva precizează că statele membre pot permite niveluri diferite ale salariului minim legal pentru categorii specifice de lucrători, cu condiția ca aceste variații să fie nediscriminatorii, proporționate, limitate în timp, iar stabilirea acestor niveluri diferite să fie justificată în mod obiectiv și rezonabil de un scop legitim.