Proiectul de lege privind protecţia avertizorilor în interes public, prin care este transpusă Directiva (UE) 2019/1937 a Parlamentului European și a Consiliului privind protecția persoanelor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii, a fost declarat constituțional de Curtea Constituțională. Cu toate acestea, legea a fost trimisă spre reexaminare către Parlament de către Președintele României, considerând în esență că proiectul reprezintă o transpunere necorepunzătoare a directivei.
Printre altele, proiectul prevede că persoanele juridice de drept privat care au cel puțin 50 de angajați au obligația de a identifica și institui canale interne de raportare, stabilind proceduri de raportare internă și comunicare a informațiilor privind încălcări ale legii. Ca parte a acestei obligații, angajatorii vor trebui să desemneze un responsabil cu atribuții în ceea ce privește primirea, înregistrarea, examinarea, efectuarea de acțiuni subsecvente și soluționarea raportărilor, care să acționeze cu imparțialitate și care să fie independent în exercitarea acestor atribuții. Acesta poate fi un angajat, un compartiment sau chiar un prestator de servicii.
Legea reglementează procedura de primire, de examinare și soluționare a raportărilor, drepturile și obligațiile persoanelor care efectuează raportări sau divulgă public informații privind încălcări ale legii, măsurile de protecție a acestora, obligațiile autorităților, instituțiilor publice, altor persoane juridice de drept public, precum și persoanelor juridice de drept privat, drepturile persoanelor vizate, precum și atribuțiile autorităților competente.