Angajatorii care încadrează în muncă elevi și studenți pe durata vacanțelor pot beneficia, pentru fiecare dintr aceștia, de un stimulent financiar lunar egal cu 250 RON (i.e., 50% din valoarea indicatorului social de referință al asigurărilor pentru șomaj și muncă în vigoare. Stimulentul financiar se acordă la cerere, pentru o perioadă maximă de 60 de zile lucrătoare într-un an calendaristic. Diferența dintre salariul acordat și stimulentul financiar se suportă din fondurile proprii ale angajatorilor.
Pentru a beneficia de stimulent, angajatorii trebuie să încheie o convenție cu agenția locală pentru ocuparea forței de muncă și să încadreze elevii/ studenții pe bază de (i) contract individual de muncă pe durată determinată, cel mult egală cu durata vacanței, cu normă întreagă sau timp parțial; sau (ii) contract de muncă temporară cu misiune de muncă temporară cel mult egală cu durata vacanței.
Angajatorii care încadrează elevi/ studenți anterior începerii vacanței nu beneficiază de stimulentul financiar. Stimulentul se acordă doar până în ultima zi de vacanță (dar nu mai mult de 60 de zile lucrătoare).
Este important de știut că în cazul tinerilor în vârstă de până la 18 ani se aplică reguli speciale: (i) norma de muncă nu poate fi mai mare de 6 ore pe zi și 30 de ore pe săptămână, (ii) nu pot fi încadrați în condiții grele, vătămătoare sau periculoase, (iii) nu pot presta muncă suplimentară și nici muncă de noapte, (iii) beneficiază de o pauză de masă de cel puțin 30 de minute, dacă durata zilnică a timpului de lucru e mai mare de 4 ore și jumătate.