Noi modificari privind zilele libere:
- Zilele libere pentru părinți se acordă și pe perioada vacanței școlare;iar
- Angajații aparținând altor culte religioase vor recupera zilele libere suplimentare în altă perioadă.
În cursul acestui weekend au fost publicate în Monitorul Oficial două acte normative care modifică cadrul legal aplicabil zilelor libere acordate de angajatori, fiind aduse modificări atât Codului muncii, cât și Legii nr. 19/2020 privind acordarea unor zile libere părinților pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ. Modificările vizează aspecte de interes imediat, aplicabile în principal în ceea ce privește vacanța de Paște.
Modificări privind zilele libere pentru supravegherea copiilor
Salariații care îndeplinesc condițiile prevăzute de lege vor putea beneficia de zile libere pentru supravegherea copiilor în situația închiderii temporare a unităților de învățământ ca urmare a stării de urgență, inclusiv pe parcursul vacanțelor școlare.
Totodată, se precizează că părinții pot beneficia de zilele libere inclusiv în cazul închiderii temporare a unităților de educație antepreșcolară (i.e. creșe). Aceste din urma modificări corespund declarațiilor recente ale ministrului muncii și pun în acord legea cu prevederile art. XXI din OUG nr. 32/2020, potrivit cărora părinții pot beneficia de zile libere inclusiv pentru supravegherea copiilor care sunt înscriși la creșe, pe durata stării de urgență.
Modificări privind zilele libere legale
Potrivit Legii nr. 37/2020 pentru completarea art. 139 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii și a art. 94 din Legea educației naționale nr. 1/2011, salariații care aparțin unui cult religios legal creștin vor beneficia de zilele libere pentru Vinerea Mare, prima și a doua zi de Paști, prima și a doua zi de Rusalii, în funcție de data la care sunt celebrate aceste sărbători de respectivul cult.
În măsura în care angajatorii vor acorda acestor angajați zile libere atât la datele stabilite pentru cultul religios legal, creştin, de care aparţin, cât şi pentru zilele de sărbătoare legală (e.g. situația angajatorilor care își întrerup activitatea în aceste zile), acești angajați vor beneficia de zile libere în mod cumulat. Până la acest moment, Codul muncii nu prevedea obligația acestor angajați de a recupera zilele acordate în mod suplimentar, așa că modificarea legislativă clarifică tocmai acest aspect: salariații care vor beneficia de aceste zile libere legale în mod cumulat, vor recupera zilele libere suplimentare pe baza unui program stabilit de angajator.