Printre măsurile fiscale propuse printr-un amplu proiect de ordonanță de urgență pentru modificarea Codului fiscal, se numără o serie de modificări care, în esență, tind să reducă facilitățile fiscale/scutirile pentru anumite venituri obținute de angajați, precum:
- Scăderea plafonului de neimpozitare a beneficiilor salariale de la 33% la 20% din salariul de bază privind anumite beneficii acordate salariaților (e.g. contravaloarea serviciilor turistice și/sau de tratament, contribuțiile la un fond de pensii facultative, serviciile medicale furnizate sub formă de abonament);
- Reducerea/eliminarea facilităților fiscale în domeniul construcțiilor, agroalimentar și IT. În sectorul construcțiilor și agroalimentar, scutirile privind impozitul pe venit ar urma să se aplice doar cu privire la veniturile obținute de la un angajator (i.e., raportat la un singur contract individual de muncă), urmând ca pentru ceilalți angajatori să se achite cotele neplafonate. Totodată, se va elimina și scutirea de plată a contribuțiilor de asigurări sociale obligatorii. Plafonul de 10.000 RON pentru accesarea facilităților fiscale se menține (i.e., deci și veniturile obținute de la angajatorul pentru care s-a optat în vederea acordării facilităților, dar care depășesc 10.000 RON urmează se aplice cotele neplafonate).
În ceea ce privește sectorul IT, facilitățile fiscale vor fi menținute, însă tot pentru un singur contract de muncă și numai pentru veniturile brute lunare de până la 10.000 de RON (plafon ce urmează a fi introdus, de asemenea, prin noua ordonanță de urgență). Pentru partea de venit ce depășește 10.000 de RON, se va aplica impozitul pe venit în cotă de 10%.
Angajații își vor exprima opțiunea cu privire la contractul pentru care doresc să se aplice facilități fiscale în scris (în toate cele 3 industrii), prin declarație pe proprie răspundere.
În măsura în care ordonanța de urgență va fi adoptată în această formă, măsurile fiscale antemenționate ar urma să se aplice începând cu veniturile aferente lunii septembrie 2023.