16 februarie 2015
După o perioadă de peste un an şi două luni în care au avut loc atât dezbateri parlamentare, cât şi judecarea unei excepţii de neconstituţionalitate, un proiect legislativ privind modificarea Codului muncii a fost promulgat devenind Legea nr. 12/2015 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 53/2003 – Codul muncii („Legea nr. 12/2015”).
Principalele modificări au în vedere munca prin agent de muncă temporară şi concediul de odihnă anual, iniţiatorii Legii nr. 12/2015 susţinând în expunerea de motive că s-a avut în vedere continuarea transpunerii în legislaţia internă a Directivei 2008/104/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 19 noiembrie 2008 privind munca prin agent de muncă temporară („Directiva 2008/104/CE”), precum şi a jurisprudenţei Curţii Europene de Justiţie privind concediul de odihnă anual.
1. Munca prin agent de muncă temporară – plata egală a lucrătorilor temporari cu cei permanenţi
Principiul egalităţii de tratament dintre angajaţii temporari şi cei permanenţi ai utilizatorului a fost stabilit prin Directiva 2008/104/EC fiind permisă o derogare în privinţa remuneraţiilor angajaţilor temporari care (i) au încheiat contracte pe durată nedeterminată şi (ii) continuă să fie plătiţi în perioadele dintre misiunile de muncă temporară.
La nivelul Uniunii Europene, ca regulă, salariaţii temporari sunt plătiţi egal cu cei permanenţi din cadrul utilizatorului. Astfel, potrivit Raportului Comisiei Europene din 21 martie 2014 privind aplicarea Directivei 2008/104/EC, în cadrul Uniunii Europene există doar cinci ţări care permit derogarea de la plata unui salariu egal, respectiv Ungaria, Irlanda, Malta, Suedia şi Marea Britanie.
Modificarea adusă Codului muncii prin Legea 12/2005 nu face decât să restabilească prevederea expresă care consacra principiul tratamentului egal al angajatului temporar cu cel permanent care desfăşoară o activitate similară, prevedere care a fost eliminată din Codul muncii odată cu modificările aduse de Legea nr. 40/2011 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 53/2003 – Codul muncii (“Legea nr. 40/2011”). Astfel, avem din nou obligaţia expresă ca angajaţii temporari să fie comparaţi cu cei permanenţi din cadrul utilizatorului şi plătiţi la fel ca aceştia.
În 2011, legiuitorul a considerat că, prin revizuirea dispoziţiilor privind angajaţii temporari se va asigura un grad ridicat de protecţie faţă de salariaţii temporari, se va crea acces la locuri de muncă şi se va flexibiliza munca temporară1. Modificarea din 2011 nu s-a făcut însă cu
1 Expunerea de motive a Legii nr. 40/2011, pag. 5, sursa www.cdep.ro la data de 9 februarie 2015
respectarea Directivei 2008/104/CE având în vedere că prevederile nou introduse în 2011 favorizau încheierea pe durată determinată a contractelor de muncă a angajaţilor temporari, cu privire la care se eliminase obligaţia de a fi plătiţi în mod egal cu salariaţii permanenţi comparabili în cadrul aceluiaşi angajator.
În paralel cu proiectul legislativ român s-a derulat un proces legislativ similar în Slovacia prin care se urmărea introducerea plăţii egale a salariaţilor temporari cu cei permanenţi, care însă a fost respins de preşedinte în decembrie 2014 şi retrimis către Parlament motivând că evaluarea impactului asupra muncii şi creării locurilor de muncă nu a fost adecvată. Angajatorii au susţinut că modificarea legislaţiei în sensul obligaţiei angajatorilor să plătească în mod egal salariaţii temporari cu cei permanenţi va duce la creşteri de costuri, dificultăţi administrative şi va restricţiona flexibilitatea serviciilor oferite.
Cu toate acestea, în februarie 2015, Parlamentul slovac a aprobat proiectul de modificare în sensul plăţii egale a angajaţilor temporari cu salariaţii permanenţi comparabili urmând ca acesta să intre în vigoare în martie anul acesta2.
În raportul Comisiei Europene din 21 martie 2014 s-a mai specificat că, în cazul în care compararea angajaţilor temporari cu cei permanenţi determină practici discriminatorii, Comisia va lua măsurile necesare pentru a asigura respectarea Directivei 2008/104/CE. Având în vedere că Legea nr. 12/2015 nu tratează exhaustiv modul de comparaţie a celor două categorii de angajaţi, cel mai probabil, noua reglementare va face obiectul monitorizării Comisiei Europene.
2. Concediul de odihnă
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a subliniat că Directiva 2003/88/CE privind anumite aspecte ale organizării timpului de lucru („Directiva 2003/88/CE”) nu face nicio distincţie între angajaţii absenţi în perioada de referinţă pentru că se află în concediu medical şi cei care au lucrat efectiv în această perioadă. Pentru acest motiv, un stat membru nu poate condiţiona dreptul la concediul anual plătit al unui angajat absent din motive de sănătate în perioada de referinţă de obligaţia de a fi lucrat efectiv în aceeaşi perioadă.
A mai arătat Curtea că dreptul oricărui lucrător la concediul anual plătit de cel puţin patru săptămâni nu poate fi afectat, indiferent dacă acesta se află în concediu medical în perioada de referinţă menţionată ca urmare a unui accident survenit la locul de muncă sau în altă parte ori ca urmare a unei boli de orice natură sau având orice cauză”3.
Întrucât până în acest moment în Codul muncii se prevedea acordarea concediului de odihnă anual proporţional cu activitatea prestată într-un an, România a fost pusă în întârziere de către Comisia Europeană pentru transpunerea incorectă în legislaţia naţională a art. 7 din Directiva 2003/88/CE4.
Legea nr. 12/2015 a modificat Codul muncii astfel încât concediul de odihnă va fi acordat fără a se ţine cont de perioadele de (i) incapacitate temporară de muncă, (ii) concediu de maternitate,
(iii) concediu de risc maternal şi (iv) concediu pentru îngrijirea copilului bolnav.
De asemenea, dacă intervine vreunul din evenimentele menţionate anterior în perioada concediului de odihnă, acesta din urmă se va întrerupe şi se va relua după încetarea respectivului eveniment sau, dacă acest lucru nu este posibil, la o dată ulterioară.
2 Potrivit articolului „Parliament overrides two bills vetoed by Kiska” din Slovak Spectator, sursa spectator.sme.sk la data de 9 februarie 2015
3 Hotărârea Curţii de Justiţie a UE în cauza C‑282/10 Maribel Dominguez împotriva Centre informatique du Centre Ouest Atlantique, punctul 30, sursa curia.europa.eu la data de 9 februarie 2015
4 Potrivit motivării amendamentului 11 din Raportul nr. 4c-7/192 din 16 iunie 2014 al Comisiei pentru muncă şi protecţie socială, sursa www.cdep.ro la data de 9 februarie 2015
Noile prevederi reglementează şi obligaţia angajatorului de a asigura angajaţilor posibilitatea de a recupera concediul neefectuat într-o perioada de 18 luni începând cu (i) anul următor celui în care angajatul s-a aflat pe întreaga perioadă în concediu medical şi cu (ii) anul următor celui în care angajatului i s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual, în cazul în care salariatul nu l- a putut efectua total sau parţial din motive justificate.
3. Alte modificări
Potrivit Legii nr. 12/2015, absenţele nemotivate şi concediile fără plată vor fi scăzute din vechimea în muncă, cu excepţia concediilor pentru formare profesională fără plată, care nu vor fi scăzute din vechimea în muncă.
Legiutorul a optat şi pentru clarificarea anumitor situaţii de încetare de drept determinate de invaliditate în funcţie de gradul acesteia. Astfel, încetarea de drept intervine (i) la data comunicării deciziei medicale asupra capacităţii de muncă în cazul invalidităţii de gradul I sau II şi (ii) la data comunicării deciziei de pensie în cazul pensiei de invaliditate de gradul III.
Acest articol nu reprezintă consultanţă juridică. Pentru mai multe informaţii vă rugăm să vă adresaţi office@pelifilip.com.