18 Mai 2015
Maria-Ecaterina Burlacu, Avocat Senior
În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 286 din 28 aprilie a fost publicată Decizia Curţii Constituţionale nr. 64/2015 referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 86 alin. (6) din Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei.
Dispoziţia din vechea lege a insolvenţei, criticată ca fiind neconstituţională, avea următoarea formulare: „Prin derogare de la prevederile Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, cu modificările şi completările ulterioare, după data deschiderii procedurii, desfacerea contractelor individuale de muncă ale personalului debitoarei se va face de urgenţă de către administratorul judiciar/lichidator, fără a fi necesară parcurgerea procedurii de concediere colectivă. Administratorul judiciar-lichidatorul va acorda personalului concediat doar preavizul de 15 zile lucrătoare.” Curtea a admis excepţia doar cu privire la teza întâi a acestui articol, pe care a declarat-o ca fiind contrară Constituţiei şi unor acte obligatorii ale Uniunii Europene.
1. Criticile de neconstituţionalitate privind concedierea de către administratorul judiciar/lichidator în insolvenţă
Dispoziţiile declarate neconstituţionale instituiau o derogare de la procedura de drept comun reglementată la art. 68 şi urm. din Codul muncii, în sensul că administratorul sau lichidatorul nu era obligat să o urmeze în procedura insolvenţei. Procedura de drept comun presupune obligaţia angajatorului (şi dreptul corelativ al angajaţilor) care intenţionează să efectueze concedieri colective, de a iniţia în timp util consultări cu sindicatul sau cu reprezentanţii salariaţilor, în scopul de a se evita sau reduce numărul de concedieri, precum şi de a se atenua consecinţele acestora. Dispoziţiile criticate instituiau o derogare şi în ce priveşte durata termenului de preaviz în materie, aceasta fiind stabilită la 15 zile, faţă de cele 20 de zile prevăzute în dreptul comun.
Autorii excepţiei au invocat neconstituţionalitatea prevederilor menţionate, ca urmare a înlăturării totale, în cazul angajatorului aflat în insolvenţă, a dreptului salariaţilor la consultare şi informare. Au susţinut că derogarea prevăzută în materia insolvenţei contravine interpretării directe pe care Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a dat-o Directivei 98/59/CE, în Hotărârea din 3 martie 2011 pronunţată în Cauza C-235/2010 David Claes şi alţii împotriva Landsbanki Luxembourg SA, prin care a recunoscut dreptul fundamental al salariaţilor de a fi consultaţi şi informaţi, inclusiv în procedura insolvenţei.
Curtea a constatat că încălcările vizează şi dreptul intern, în principal dreptul salariatului la măsuri de protecţie socială, consacrat de art. 41 alin. (2) din Constituţie. Articolul enumeră
elementele componente ale dreptului: securitatea şi sănătatea salariaţilor, regimul de muncă al femeilor şi al tinerilor, garantarea salariului minim brut pe ţară, repausul săptămânal, formarea profesională, prestarea muncii în condiţii deosebite sau speciale, precum şi “alte situaţii specifice stabilite prin lege”. Faptul că enumerarea nu prevede expres dreptul salariaţilor la informare şi consultare în procedura concedierii colective nu a împiedicat instanţa de control constituţional să considere că acesta se subsumează trimiterii legiuitorului constituant la alte situaţii specifice stabilite prin lege. În sprijinul acestei poziţii a invocat faptul că enumerarea nu este limitativă, ci dimpotrivă, s-a dorit posibilitatea adaptării conţinutului dreptului la noile realităţi economice sau sociale survenite în cadrul societăţii.
Curtea a alăturat dreptul la informare şi consultare al salariaţilor, pe cale interpretativă, celorlalte componente ale dreptului fundamental la măsuri de protecţie socială. Privit ca drept fundamental la măsuri de protecţie socială, dreptul salariaţilor la informare şi consultare era într-adevăr negat prin derogarea instituită de Legea nr. 85/2006, contravenind prevederilor art. 41 alin. (2) din Constituţie. Proporţionalitatea măsurii nici nu a mai făcut obiectul vreunei analize a Curţii, întrucât dispoziţiile criticate nu restrângeau exerciţiul dreptului, ci îl anihilau.
Un alt aspect evidenţiat de Curte se referă la relevanţa constituţională a normelor europene încălcate. Pentru a putea fi invocate cu succes în controlul de constituţionalitate, acestea trebuie să susţină încălcarea unor dispoziţii din Constituţie, singura lege a cărei respectare este verificată efectiv de către instanţa de control constituţional. Cu privire la această cerinţă, Curtea a decis că actele Uniunii Europene menţionate devin relevante prin prisma art 148 alin. (2) din Constituţie, text ce prevede obligativitatea conformării cu dreptul european. Ca atare, încălcarea normelor de drept european relevante trebuie sancţionată pentru că prin aceasta s-a adus atingere totodată şi legii supreme.
2. Criticile de neconstituţionalitate privind termenul de preaviz
Excepţia de neconstituţionalitate ridicată a vizat şi teza a doua a aceluiaşi articol de lege, referitoare la termenul de preaviz care se acordă salariaţilor, având o durată de 15 zile. Autorii excepţiei au invocat că dispoziţia este de natură să provoace confuzii, având în vedere evoluţia sa în timp: iniţial, se afla în concordanţă cu Codul muncii, ce prevedea un termen de 15 zile lucrătoare de preaviz în cazul concedierilor colective, termen modificat în 2011, când s-a stabilit durata acestuia la 20 de zile, fără modificarea în consecinţă a dispoziţiei din legea insolvenţei. Faţă de acestea, Curtea a reţinut ca dispoziţia criticată este precisă şi previzibilă, iar stabilirea duratei termenului de preaviz ţine de opţiunea legiuitorului, având în vedere situaţia specifică a procedurii insolvenţei. Destinatarul este capabil să îşi adapteze conduita în funcţie de conţinutul acestei norme, astfel încât nu se poate reţine lipsa de previzibilitate.
3. Aplicarea Deciziei Curţii Constituţionale
Faptul că textul de lege declarat neconstituţional este abrogat atrage consecinţe din perspectiva aplicării legii în timp.
Decizia nu impactează oricum societăţile a căror insolvenţă a fost deschisă începând cu 28 iunie 2014, sau care urmează să intre în insolvenţă. Însă în ce priveşte dosarele de insolvenţă în curs de soluţionare, începute sub imperiul Legii nr. 85/2014, şi îndeosebi asupra proceselor având ca obiect contestaţii formulate împotriva concedierilor colective dispuse în insolvenţă cu nerespectarea procedurii instituite de Codul muncii, decizia se aplică în mod direct tuturor litigiilor în curs de soluţionare, astfel încât instanţele de judecată vor fi nevoite să constate nelegalitatea deciziilor de concediere dispuse fără parcurgerea procedurii de drept comun.
Constatarea neconstituţionalităţii deciziei constituie, în acelaşi timp, cauză de revizuire a hotărârilor judecătoreşti, în condiţiile art. 509 pct. 11 din Codul de procedură civilă, potrivit căruia: „(1) Revizuirea unei hotărâri pronunţate asupra fondului sau care evocă fondul poate fi cerută dacă: […] 11. După ce hotărârea a devenit definitivă, Curtea Constituţională s-a
pronunţat asupra excepţiei invocate în acea cauză, declarând neconstituţională prevederea care a făcut obiectul acelei excepţii”.
Astfel efectele deciziei pot afecta societăţile care (i) se află în procedura insolvenţei dispuse sub imperiul legii vechi, iar administratorul sau lichidatorul judiciar nu a efectuat concedieri colective dar intenţionează să o facă (situaţie pe care o apreciem ca fiind puţin probabilă), (ii) au decis concedieri colective în procedura insolvenţei guvernate de legea veche, iar deciziile de concediere au fost contestate în instanţă şi nu au fost definitiv soluţionate la momentul publicării deciziei Curţii Constituţionale, (iii) au fost părţi într-un litigiu în care s-a ridicat excepţia de neconstituţionalitate cu privire la art. 86 alin. (6) teza întâi din Legea nr. 85/2006 iar cauza s-a finalizat printr-o hotărâre judecătorească definitivă.
În oricare dintre aceste situaţii, le revine instanţelor judecătoreşti rolul de a soluţiona conflictul dintre textul criticat şi normele europene relevante, făcând aplicarea deciziei Curţii Constituţionale, un rol cu atât mai sporit cu cât textul este abrogat şi nu mai poate fi aliniat cu dreptul european de către legiuitorul naţional.
Acest articol nu reprezintă consultanţă juridică. Pentru mai multe informaţii vă rugăm să vă adresaţi office@filipandcompany.com.